Collectiebeheer

Een museum moet zijn collectie degelijk hebben geregistreerd en gedocumenteerd. Zonder goede beschrijving kan de collectie immers niet optimaal worden ingezet voor publiekstaken. Maar is het beheer van jouw collectie wel goed op orde? Ik help je hier graag bij en geef vrijblijvend advies. Werkzaamheden die hieruit voortkomen kan ik zelf uitvoeren. Ik werk bovendien graag samen met verschillende andere professionals en beschik over een breed netwerk van o.a. conservatoren, restauratoren, historici en kunsthistorici.

 

Werkwijze

Opdracht

Om je zo goed mogelijk te adviseren in het collectiebeheer start ik met een (kosteloze) nulmeting. Wanneer je geïnteresseerd bent in het inwinnen van advies of het laten voeren van werkzaamheden door Parelduiken, dan kan ik geheel vrijblijvend een offerte maken.

Collectiebeheersysteem     collectie informatiesysteem

Op jouw eigen pc of laptop kan ik een gebruiksvriendelijk collectie-
beheersysteem installeren. Hierin zal de collectie op professionele wijze worden geregistreerd, gedocumenteerd en gedigitaliseerd. Desgewenst kunnen de objecten in het registratiesysteem worden verrijkt met kunsthistorische informatie. Ik maak foto’s van de objecten en scan documenten zoals een aankoopbewijs of bruikleencontract. Deze beelden worden toegevoegd aan de objectinformatie die al geregistreerd is. Zo ontstaat er een compleet en overzichtelijk beeld van de collectie. Het is met dit systeem mogelijk om alle relevante informatie van een enkel object in één oogopslag te bekijken. Naderhand ben je zelf in staat om met dit systeem de collectie te beheren.

Een onmisbaar hulpmiddelcollage werkwijze2

In het collectieplan staan bevindingen, aanbevelingen en conclusies. Een
collectieplan is een onmisbaar hulpmiddel bij het collectiebeheer. Het geeft structuur en duidelijkheid bij het ontwikkelen van collectiebeleid. Ook geeft het collectieplan inzicht in de samenstelling en betekenis van de collectie en vormt het een leidraad bij het verzamelen en afstoten. Het is met name voor instellingen die grotere collecties beheren en tentoonstellen, de moeite waard om een uitgebreid collectieplan te laten schrijven.

Collectieplan op maat

Particulieren en gemeenten kennen weer andere prioriteiten en aandachtspunten dan bijvoorbeeld de grote musea. Daarom bied ik altijd een collectiebeheerplan op maat, al naar gelang de wensen en behoeften van de opdrachtgever.

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Parelduiken werkt in opdracht van particulieren, gemeenten, bedrijven, musea en (overheids) organisaties. Voorbeelden van werkzaamheden  die ik kan verrichten:

– inventarisatie, registratie, documentatie

– collectiebeheer, fotografie en digitalisering

– conservering en inrichting depot

– bruikleencontracten

– historisch en kunsthistorisch onderzoek

– presentatie en publicatie